Přeskočit na hlavní obsah

New York v létě, ale jo jde to


Léto ve městě, to je to čeho se moje rodiče tolik snažili vyvarovat. Pamatuju si jak se naši vždycky snažili, abysme strávili co nejmíň času v Praze. Protože léto ve městě je děs.

No, tak teď když to porovnám, tak léto v Praze tak děsný neni, třeba teď bych docela brala si tam na léto odjet, jen tak se brouzdat uličkama Starýho města, zajít si na Letnou, dát pivo s výhledem na Prahu. Jít se takhle projít po Karlově mostě po ránu cestou z tahu. Úplně se mi orosily oči tou vzpomínkou, na tu nádheru a vymetený město, teda až na ty davy těch turistů, ale kdo by počítal turisty.

Léto v megaměstě je zato opravdu něco, vedro a dusno. New York je totiž na stejný zeměpisný úrovni jako Portugalsko, prej kdyby tady nabyl ten studenej vodní proud, tak ten hic je jestě horší, no nemám to já kliku. Mě teda těch něco přes třicet stupňů a někdy až 80 procentní vlhkost, připadá až dost. Takový pralesní počasí tu někdy venku je takový jako když vám někdo hodí peřinu přes hlavu a nepustí ven. A to vedro na nástupištích metra, pane jo, ty čůrky potu stékající po zádech a pak ta paráda, když se vejde to klimatizovanýho vagónu. Prostě hic a dusno k tomu rozpálený město, smetí a smrádek, městský tábory a děti v barevnejch tričkách svýho tábora, aby byly na první pohled k rozeznání, všude turisti, evropský, americký, kanadský, asjiský, prostě v létě je New York nacpanej k prasknutí. Po ulicích jezdí zmrzlinářský auta s takovou pitomou písničkou pouštěnou pořád dokola, jakmile ji uslyší místní děti zvednou hlavu, zavětří, rozeběhnou se a je to, vanilková, čokoládová a hlavně musí bejt posypaná různobarevnejma posypkama.

Asi proto, že je New York v létě tak nesnesitelnej, tak se to snaží lidi zplešit co to jde. V parcích jsou speciální fontány pro děti, ve kterých se můžou alespoň trochu ochladit. Pořádají se speciální  block party, kde se domluví lidi žijící na jedný ulici, to se nahlásí block party na policii, ulice se uzavře, lidi vytáhnou grily a boomboxy, otevře se vodní hydrant a párty jede do půlnoci. Koncerty s perfektníma hudebníkama se pořádají ve velkých parcích v Central Parku na Manhattanu i Prospect Parku v Brooklynu, vstup je zadarmo s dekou a piknikem, pivo s sebou, ale to raději schovejte. oni si tam hlídají to svoje předražený. Street party, to se pak zavře klidně jedna z hlavních ulic, restaurace vytáhnou stoly, hudebníci kytary a lidi se vyrojí.  Někdy se klidně i natáhne normální koberec trávy na silnici a pak se tam leží a užívá. Pouliční trhy ty jsou taky všude, hlavně o víkendech.

Na jednu věc se nedá zapomenout, New York je město přímořský a tak má i pláže. Krásný písečný pláže, na který se dá jet lodí, autem, vlakem nebo i metrem, záleží na tom, jak daleko od města se chce. Nedaleko od Queens dokonce táhnou i velryby, fakticky.

Vedro tu máme a smrdí to tu taky pěkně, ale má to tady v létě prostě něco do sebe.






























Komentáře

  1. Já bych ve městě, zvlášť v NY, asi zešílela. Ty davy lidí..... I když moře je moře (a energie z něj), to je jasný. Docela mě překvapilo, že tam u něj bylo tak málo lidí. Čím jsem starší, tím víc zjišťuju, že jsem "neměstský" člověk. Potřebuju klid a přírodu....Jinak si tu ale moc ráda čtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně. Ale už jsme si to asi psaly, a ne jednou :-) Na druhou stranu - láká mě vidět New York a ostatní rušná města. Ale tak na den, dva, víc bych asi nedala :-D Tak snad leda až bude NY trochu blíž, aby se ta jednodenní cesta vyplatila :-D

      Vymazat
  2. Tou poslední větou jsi to, myslím, přesně vystihla - všude na světě, v každý roční době se dá najít něco, co má na tom místě něco do sebe. Ale taky je to asi o tom, že to má člověk v sobě - buď si to hezký prostě najde, nebo bude všude brblat. Ty jsi ten první případ, takže díky, protože to vždycky nafotíš a napíšeš tak, že i přes to šílený vedro a davy lidí by tam člověk z fleku jel a užil si to :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Sluší vám to rodinko, krásné fotky a zase bezva počtení :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Propařím tu letní Prahu v létě za Vás :) :P :)
    Krásné fotky <3

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá jako jedna velká party :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně