Přeskočit na hlavní obsah

Catskills aneb dvě hodiny od New Yorku

Pohled_na_hory
Pohled na Catskills
Asi tak dvě hodinky jízdy autem od super uspěchanýho a šílenýho megaměsta New Yorku se nachází přírodní nádhera, úžasný hory jménem Catskills. Lingvisti pozor kočky se tam nezabíjejí, jméno pochází od původních holandských osadníků a neznamená zabíjení koček, ale kočičí potok. Taková malá holandská zrada pro anglicky mluvící.

Do Catskills se člověk dostane autem nebo autobusem docela v pohodě to se jede na sever po dálnici, doporučuju se zavřenejma okýnkama neb tchořů je všude hodně a nevím proč, ale na dálnici jsou fakt cítit, nedělám si legraci. Za Woddstockem se uhne doprava nahoru a už jste tam. Jo, přesně za tím Woodstockem, kde se měl konat nejslavnější koncert všech dob, ten se tam nekonal, protože místním se to nelíbilo a tak se Woodstock přesunul do města Wallkil a jméno Woodstock si nechal, jednak, asi aby se to nepletlo a pak podle pořádající agentury. Lidem to nevadí a tak se tam pořád dají najít batikovaný trička a původní hipíci, ale o tom jindy.

Zrovna v Catskills jsme před dvěma lety zahlídli poprvý medvědici s medvídětem. Klika, že to bylo z auta a klika, že to byla medvědice hnědá, protože to víme úplně přesně jak se zachovat v případě setkání se s hnědým medvědem. To je úplně jednoduchý má se vlastně dělat všechno co takovej hnědej medvěd neumí. Takže zásadně se má běžet z příkrýho kopce dolů, pokud není kopec po ruce má se vylízt na strom, protože to taky narozdíl od grizzlyho neumí. No je taky možný, že je to naopak a v tom případě jsme v háji. Pokud to shrnem je lepší si toho medvěda prohlížet takhle za jízdy z auta.

Do Catskills taky jezdíme v létě stanovat a v zimě lyžovat. Je fakt, že Amík to s tím lyžováním nepřehání a nějak se do toho nemůže dostat. Má něco proti padání, padavka jeden. Ale domluvili jsme se, že letos začnem, já, učit mini chlapíka, cha, tak to se bude muset poddat i Amík. My mu to ještě ukážem jak se jezdí na lyžích.

Newyorčani až tak na lyžování nejsou jak dokládá i to, že tyhle parádní hory mají jenom dvě větší lyžařský centra, pro mě je to fakt divný, hory větší než Krkonoše a sjezdovek míň než ve Špindlu. Je fakt, že jsou teda delší, ale stejně.

Zrovna v Catskills jsme začali naši letošní dovolenou jízdou sedačkový lanovky, kam se tak tak dostal výškově i mini chlapík. Ano, náš malej kluk se vezl poprvý lanovkou a my jsme zjistili, že má přeci jen nějakej ten pud sebezáchovy, protože se za celou tu dlouhou jízdu ani nehnul.

Klasicky jsme viděli setkání veteránů, myslim tim auta, ne vojáky. Nevim proč, ale už druhej rok jsme tak náhodně zahájili naši dovolenou.

Pohled_ze_sedačky_Catskills
Sedačka byla vysoko, fakt že jo

Rodina_na_sedačce_Catskills
Ani se nehnul a tu pusu taky nezavřel
Lanovka
Pohled na městečko Windham, stát New York

Catskills
Catskills v letní parádě



Mini chlapík se v přírodě raduje



Olympiáda v plnym proudu











Komentáře

  1. Ty jo, to je paráda! Jednoi bych se tam za velkou louži ráda podívala fakt. Jen teda asi bych nepřežila ten let, šíleně se bojím :-D
    A fakt ty kopce vypadají trochu jak u nás, takové milé kopce ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi odvazna,zes nechala J. jen tak na volno :-) :-) ja prvni jizdu na lanovce prtouse radsi nacpala do manducy.....taky se ani nehnul.pri nastupu hned usnul :-) :-) :-) my,co tady v Praze a okoli vidame medvedy kazdy den zase vime,ze se ma delat mrtvej :-) :-) asi tak uzitecny pro me jako vylezt na strom :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi odvazna,zes nechala J. jen tak na volno :-) :-) ja prvni jizdu na lanovce prtouse radsi nacpala do manducy.....taky se ani nehnul.pri nastupu hned usnul :-) :-) :-) my,co tady v Praze a okoli vidame medvedy kazdy den zase vime,ze se ma delat mrtvej :-) :-) asi tak uzitecny pro me jako vylezt na strom :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost