Přeskočit na hlavní obsah

Metropolitní Opera aneb New York je kulturní velmocí

Metropolitní_Opera_NYC
Metropolitní Opera, Lincoln Center NYCAdd caption
Přiznám se bez mučení, mám ráda operu. Hlavně, ale od tý doby, co mám Metropolitní Operu slabou hodinku jízdy metrem z domu. Neb moje návštěvy v českých kulturních stáncích co se opery týče tak nějak začaly a skončily jedněma Braniborama v Čechách (děsná nuda) a jednou dost dobrou Carmen (předražený vstupný). Už je to tak žila jsem život operního barbara a jedině Amerika mě přivedla na cestu osoby kulturní.

Jako operní nadšenkyně amatérka si užívám opery jen v opeře a jen pokud se na jevišti něco pořádnýho děje a pokud možno s někým do opery dotaženým, samotnou mě to prostě tolik nebere. Mám kliku, že opera baví i mámu, Amík jak slyší opera tak se dost cuká. Ano, jsem fanynka amatérka, neb do kina na přímej přenos mě nikdo nedostane a i doma si raději poslechnu výběr árií než tří hodinovou pěti LP perfektní celou operu.

Metropolitní Opera mě naučila několik věcí:
1. Lístky až pod strop ač nejlevnější mají nejlepší zvuk. Je to fakt podpořenej nedávno viděnýma dámama v luxusních róbách pochvalujících si krásný poslech nesrovnavatelný s jejich lóžema.
2. Dávat pozor na výběr opery. Jako němčina není pěvná ať se děje co se děje.
3. Richard Georg Strauss není, opakuji není příbuzný s Johannem Straussem, tvůrcem lehké taneční hudby jako je Valčík na krásném modrém Dunaji. Richard Georg Strauss naopak stvořil Elektru, která za německého pěvu běhá po minimalistickém jevišti tři hodiny se sekerou v ruce.
4. Dávat pozor na výpravu. Minimalismus je sice pěkný v různých směrech, ale opera to zase není. Kupříkladu takovej Verdi, to je paráda, sto padesát lidí ve sboru, tři koně, psi, krásný kostýmy, dokonce i rock n'rollovej Amík se bavil.
5. Francouzština je pěvná za každých podmínek, ač pějí pěvci o tom jak moc si chtějí dát panáka, pořád to zní skvěle.
6. Je lepší nečíst titulky, protože operní libretisté nebyli až tak úžasní spisovatelé. Je lepší nechat místo fantazii a myslet si, že to co Pavarotti zpívá je definitivně něco děsně romantickýho a ne účet za hotel.
7. Netahat na operu kohokoliv, kdo ten samej den přiletěl ze země s časovým posunem. Dokonce i moje máma, která je teda velká fanynka, oči udržela otevřený oči jenom do vytažení opony.
8. Chrápání se v opeře docela rozléhá. Loket začne bolet po půl hodině a Mozartův Don Giovanni má děsně dlouhý první jednání.
9. Sklenice vína se koupit nevyplatí, stojí jako dražší láhev v obchodě.
10. Rozhodně se nevyplatí přejet metrem stanici, zvlášť když další stanice je až uprostřed Bronxu, může se stát, že dotyčné přijdou o pět minut později a jsou pak neúplatnýma drsnýma uvaděčema donuceny se až do přestávky na operu dívat v kinosále.
11. Ani rodilý Čech nebude rozumět ani slovu Rusalky, ale ten "Měsíček na nebi hlubokém" je stejně nejlepší.

Ač se to nemusí zdát, operu mám opravdu ráda, hlavně tu Metropolitní. Lístky se dají sehnat levně, hudba i představení jsou úžasné, stejně jako zpěváci, nikdo netrvá na luxusním oblečení a publikum je skvělý. Jen je dobrý se najíst před představením, večeře v opeře se opravdu nevyplatí.

Každou sezónu se snažím jít alespoň na tři představení. Naštěstí mám svoji mámu poblíž, protože Amík úpěnlivě trvá na hlídání mini chlapíka doma, jako třeba minulej týden, kdy jsme si vyšly s mámou na Dona Giovanniho.

budova_metropolitní_opera_new_york
Metropolitní Opera, budova 

přestávka_metropolitní_opera
O přestávce

budovy_Lincoln_Center
Pohled na Lincoln Center, Metropolitní Opera, Balet, Filharmonie


Newyorská_filharmonie_budova
Newyorská filharmonie
Metropolitní_opera_uvnitř
Uvnitř opery

metropolitní_opera_během_přestávky
Večeře během přestávky

Metropolitní_opera_lustry
Lustry

Metropolitní_opera_během_přestávky
Přestávka

Metropolitní_opera_restaurace
Večeře


Přestávka_během_ opery
Hledej operní fanynky

Lincoln_center_kašna
Kašna v Lincoln Center





Komentáře

  1. Ahoj, no jako milovník kultury (a architektury) dělám och a ach samozřejmě. Ale! Když je Carmen drahá, tak kolik v porovnání asi stojí ty lístky v této Opeře? :) (A tedy..Carmen mi připadá drahá taky :D ale to je tím, že jsem student a z malé vesnice k tomu. :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Metropolitní Opera se snaží přilákat mladé publikum, můžeš si sehnat lístky na stojáka za 10 dolarů s tím, že pokud najdeš volné místo můžeš si sednout. Já si kupuju lístky za 35 dolarů a levnější jsou za 25. Pokud jsi student máš ještě slevy a možnost koupit si zlevněný lístek na ten samý den, ale to musíš jít během rána do pokladen osobně. Jinak když to srovnám s lístkama do Státní Opery v Praze, kde jsem před deseti lety platila přes 1000 tak mi to fakticky přijde nesrovnatelný, ale asi i proto má Metropolitní Opera každý představení vyprodaný.

      Vymazat
    2. Ceny jsou pěkné. :) Já tedy ve Státní opeře v Praze nebyla ale byla jsem na opeře v nároďáku a tam jdou taky na státní s tím, že když najdeš fleka, můžeš si sednout, stojí okolo 100 Kč. :)

      Vymazat
    3. Ceny jsou opravdu moc pěkné, ale ty v národním taky nejsou k zahození co..na stání jsem tam nikdy nebyla..

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně