Přeskočit na hlavní obsah

Florida, taková je opravdu


V rámci pochemoterapickém hojení jsme se rozhodli vyrazit na menší dovolenou. Domluveno jsme to měli už vlastně od začátku chemošky, jen jsme pořád nevěděli kam a kdy. Ono se to nějak těžce rozhoduje, když chudák pacient neví, jestli mu klesnou krvinky a všechno se to posune. Sakra, to teda bylo vážně děsný.

Krvinky mi neklesly, domluvili jsme se s Amíkovou sestřenicí a za odměnu vyrazili všichnni na Floridu. Jo, do toho ráje, kde si Standa Grossů koupil jeden nebo dva byty a taky tam jezdí Gabča Partyšů psali v Blesku. Osobně Florida by nebyla tou destinací, kterou bysme si byli vybrali, ale když jsme měli možnost bytu a konečně jednou se nám nechtělo nic dělat, tak ležení na pláži bylo dobrým řešením.

A jaká je taková Florida? Je placatá a rovná a americká a taky poměrně nudná. Florida je taky číslem jedna v důchodovým bydlení, bydlení je tam levný a počasí stálý. Jsou tam vlastně dvě období, vedro ucházející to je v zimě a teda v plný sezoně a potom vedro na chcípnutí s možností občasnýho hurikánu, tak to je v létě, v době, kdy tam nikdo nejezdí a kdy jsou sezonní byty zamčený a domy naprosto prázdný.



Po naší několika měsíční perný jízdě jsme se ale na dovolenou těšíli a to hodně. Mini chlapík se cyhstal na svůj první let a po prvním zdráhání, kdy se rozhodl, že on nepoletí, protože není pták, se přeci jenom nechal ukecat a začal se těšit a ani vzbuzení ve 4 ráno mu natěšenej úsměv z tváře nesmazal. Letadlo uznal, ale nejvíc se mu líbila ta televize no a pak vzlítnutí. "Bumbác down! Bumbác down!" Volal nadšeně nalepenej na okýnko. Naštěstí jsme nespadli, osobně si ale stejně nenechám vymluvit, že je to stejně zázrak jak něco tak těžkýho může letět. Zklamaná bylo i moje máma, která doufala, že nás z letadla vyhodějí a my je pak budeme soudit. No jak by to krásně znělo v novinách: "Matka čertvě po chemoterapii místo na zaslouženou zotavenou byla vyhozena z letadla." No nic, asi budeme dál sázet, ten milion někdě prostě najdeme.

Floridské_bydlení
Byty zamčené na konec sezény a připravené na možný hurikán
Florida nás uvítala vedrem, vlhkem a vedrem. Nebudu lhát dá se to krásně sníst, když máte v komplexu bazén a k moři a soukromý pláži pár kroků. No a tak jsme začali náš kolotoč bazén, pláž, bazén s přestávkou na kafe, pro který jsme ale museli jet autem. Ano, Florida je strašně a typicky americká. Pokud cokoliv chcete šup do auta. Bez auta se na Floridě prostě nehnete, chodníky v hodně místech chybí úplně a lidi na ulicích taky nepotkáte. Většina lidí bydlí v tzv. "Gated community" teda v oplocených komplexech, kde ale není kromě komunálního bazénu žádné zázemí. Pokud chcete na procházku, tak můžete jít buď po pláži nebo do nákupního centra. Jediný lidi, který jsme na ulicích viděli byli homlesáci, po ránu to vypadalo jako někde v zombie filmu, kde jediný lidi na živu jsou jenom ti zavření v autech.
Klasická gated komunita
Ne, nebudu tu pořád jen kydat špínu, Florida má i národní park Everglades. A my po čtyřech dnech bazén-pláž-bazén jsme se rozhodli pro změnu a vydali se na pozorovnání aligátorů nebo jak řikáme my floriďani "gators." Lodí poháněnou větrým motorem jsme se hnali o závod bažinama a jo viděli jsme dva gators a taky oheň, kterej hasili hasiči. Nevím, co bylo pro mini chlapíka větším zážitkem, ale hádám, že to byli ti hasiči, protože ten oheň, tak ten oheň byl založenej drakem a mini chlapík to viděl. Ještě včera mi o tom vyprávěl, jak tomu drakovi, pro nás ostatní leguánovi, šlehaly plameny z tlamy. Ano, moje dítě už opravdu mluví a stojí to za to!


narodní_park_everglades
Gator
Systém bazén-pláž-bazén se nám opravdu líbil, hlavně nám po chemošce, nám s kyblíkem a lopatkou na písku a nám co jsme si nemohli půl roku číst z nervů, tady mluvím hlavně o mý mámě, ze který jsme během šesti dnů viděli jenom nohy nebo záda skloněná nad knížkou. Amík, tak ten Floridu celkově moc nemusí, protože jednak nemá rád písek a jednak má Floridu spojenou s návštěvou důchodových komunit, kam jezdil několikrát do roka za prarodičema.

Krátká dovolená bazén-pláž-bazén se nám povedla Amík s mámou se spálili, já a mini chlapík se kryli speciálníma tričkama proti sluníčku a řeknu vám ti Australani to mají fakt zmáklý, tělo mám bílý jako sejra akorát připravený na radiologický paprsky. Mini chlapík se naučil surfovat a taky skoro plavat. Zjistili jsme, že sebevědomí mu opravdu nechybí a voda prej neplavce nazastaví. mini chlapík strach nemá a pár litrů tekutin mu v žaludku taky nevadí.





Šest dní sluníčka na Floridu v květnu definitivně rekord, to jsme si opravdu užili, ale začátek deěťový sezony nás přece jen dohnal a to na letišti, kdy jsme díky bouřkám seděli tři hodiny v letadle a čekali na vzlet. Uff, to je klika že mám doma biligvní dítě, kterýmu se ták děsně líbí ty děsivě děsivý Mickeymousové v angličtině, teda v češtině to taky není žádná výhra. No a po třech hodinách letu jsme byli zase doma.

Osobně je Florida dobrá, ale že bych se tam musela táhnout až z čech tak to zase ne. To takový Mexiko nebo Puerto Rico to je něco jinýho. Každopádně nás to tam vzpružilo a já jsem celá energetická a hrrr do dalšího kola léčeb. Juhej to mám štěstí, že můžu na radiaci.










Komentáře

  1. Hezký den,
    děti jsou úžasný v tom, jakou boží představivost mají! :) Takový styl dovolené taky není přesně to, co bych od dovolené očekávala, ale věřím, že jste něco takového potřebovali, někdy pár dnů takového odpočívání přijde vyloženě vhod a já bych se mu pár dní taky nebránila. Díky za cestopisné okénko, moc ráda čtu pohledy jiných lidí o místech, která navštívili. A mooooc držím pěsti do dalšího kola léčby! ☺
    Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak představivostí jsou dšti fakt úplně boží! Ha ha a to je nás víc, co si takhle dovolenou taky moc nepředstavují, ale potřebovali jsme to všichni, šest dní nám stačio :-D A moc děkuju!

      Vymazat
  2. Díky za zajímavou procházku Floridou. Jak tak čtu, taky to není nic pro mě. Aničko, měj se hezky a přeji úspěšnou další léčbu. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hele pořád nám to s Amíkem a mámou nejde do hlavy, jak je možný, že je ta Florida tak populární :-) A moc děkuju!

      Vymazat
  3. Tohle asi hrozně záleží na úhlu pohledu a co člověk preferuje. My na Floridě žijeme a nemůžeme si to tady vynachválit. Florida je nádherně zelená, jsou tady tisíce různých parků, který jsou plný zvířat a pastvy pro oči. Nesnášíme zimu, takže počasí nám vyhovuje, je tady úžasnej vzduch a spousta možností. S tím, jak je tady strašně mrtvo a prázdno bych asi až tak nesouhlasila. Oproti New Yorku je asi mrtvo všude, ale Florida není jen Everglades nebo Miami. Má hodně, co nabídnout, takže asi záleží na tom, kde jste byli a co jste od toho očekávali. Je tady i obrovský vyžití pro děti, takže příště to chce asi víc hledat a nebýt odkázaný jen na hotel. Ale jak říkám, je to o tom, co každý preferujeme. Já si nedovedu představit život v takové špíně a konzumu jako je New York. To pro mě ani není Amerika. Jen ruch, beton a davy lidí a ty okrajový části neskutečná špína. Takže jak říkám, příště víc hledat. Přeji hodně úspěchů při další léčbě. Občas narazím na tvoje články, jak bojuješ, ale nečtu je, protože mi umřela na rakovinu mamka a každý tvoje slovo asi vnímám trochu jinak než ostatní a vybavuje se mi tak dost těžká část života. Takže opravdu přeju silný nervy a sílu. Měj se hezky Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jasně, když se vám tam líbí tak super! Byla jsem tam už po čtvrtý a pokaždý v dolní části, slyšela jsem, že sever je zajímavější . Neočekávali jsme nic než odpočinek. Mrtvo jsem nesrovnávala s New Yorkem to ani náhodou, mrtvem jsem myslela lidi neexistující jinde než v obchodech nebo autech, tak mi to tam pokaždý přijde, ale věřím, že se tam dají najít super místa. Miami nás ani nenapadlo, asi se tomu nebudeš divit, když ti řeknu, že mě města nelákají, prostě si vždycky chcem od měst odpočinout. Cestujeme rádi a hodně, jen nás oslovují jiná místa, Ameriku zatím moc projetou nemáme, ale chystáme se to napravit. Na Floridu jezdíme jen navštívit rodinu, naštěstí tam do hotelů nemusíme, i když ten komplex, kde má naše sestřenice byt hodně hotel připomínal. Osobně mě nelákají ani zábavní parky, ale to se určitě změní tím, jak bude mini chlapík růst. Jasně New York je špinavej s tím naprosto souhlasím. Hele na hledání jak jistě pohopíš jsme energie moc neměli a nevím, kdy tam poletíme příště možná na podzim, ale to bude asi na návštěvu Amíkovi babičky, které bude 101. Moc mě mrzí, co se stalo tvojí mamince a naprosto chápu, proč to nemůžeš číst. A děkuju za přání.

      Vymazat
  4. Tu v Uk je Florida a teda hlavne Disneyworld velmi popularna destinacia. Preto ma to tam vobec nelaka a z parkou v style Disney mam fobiu. Haha. Chudata moje deti. Ale velmi sa mi pacia tie krasne foto prirody a vase usmevy😀Ja som si teraz vybrala Izrael, to zase vela mojich znamich neschvaluje. Ale mna laka prave take😃

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně