Přeskočit na hlavní obsah

Podzim v New Yorku



Podzim bylo pro mě vždycky období spadanejch kaštanů, mlhy, vůně tlejícího listí, který tak nádherně šustí, když se po něm jde. Sbírání posledních hub a začínající mrazíky. Krásně lesklých na hrubo zoraných polích, které se nedají přejít. Barvy červených šípků, zataženého nebe, vůně páleného listí a hřbitovy s blikotajícíma rozsvícenejma svíčkama. Kaluže a odrazy sluníčka.  Kratší dny, svetry a teplej čaj do hrníčku, popřípadě zapálenej krb a teplo ohně. To byl pro mě odjakživa podzim. Podzim krásnej a nostalgickej. To je ta moje vnitřní česká část.

Šmik, šmik a podzim je pro mě modrý nebe, stromy hýřící barvama a teplo, sluníčko a oranžová barva dýní. Červená, žlutá a fialová barvy měnícího se listí na javorech a jinanech. Výlety z města a plno akcí v městských parcích. Jasně je to taky období Halloweenu a Díkůvzdání a tím laděné podzimní výzdoby.

Newyorskej stát je druhej největší producent jablek v USA a tím pádem je jedna z oblíbených podzimních akcí newyorčanů jasná, samosběr jablek. Tak je fakt, že sběr jablek nás až tak nebere, asi proto že máme s Amíkem pořád v dost živý paměti náš měsíc a půl otročiny v jablečných sadech na Novým Zélandu.  Ale takovej jablečnej mošt a nejen ten alkoholickej nám pořád chutná.

Co nás s Amíkem ale děsně bere jsou výlety do Upstate neboli horní stát, jak my newoyorčani říkáme zbytku státu New York. Výlety za měnícíma se barvama stromů jsou tak populární, že existují i speciální zpravodajství o stavu listí a kde zrovna najít ty nejlepší barvy.

Oblíbenou zábavou rodin jsou výlety na farmy za krmením zvířat, jízdou na traktorech a kukuřičnejma bludištěma. A třeba takový stavění strašáku do zelí, to je zážitek. Podzim je prostě skvělej.
















Komentáře

  1. Juuu, to vypada fakt skvele. Ja chci na navstevu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele je to fakticky krásný, po letních vedrech na zdechnutí opravodvá paráda...zabal smečku a přijeď!

      Vymazat
  2. Juuu, to vypada fakt skvele. Ja chci na navstevu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krása. Prožila jsem si jeden podzim na západě Kanady ve Victorii. Konečně po vyprachlem létě začalo pršet, travá se zazelenala, vyrostly kapradiny. Vonelo to úplně jinak. A hlediky kvetly do prosince. Jinak na poslední fotce máš zmarlicnik (Katsura Tree) a to spadané listí voní jak buchty/cukrova vata. Úplně bozzzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Kanadě jsem ještě nebyla, ale moc ráda bych jela! A jsi dobrá, já jsem pátrala potom, co to bylo za strom strašně dlouho! Strašně se mi líbily ty listy!

      Vymazat
  4. Z toho srší příjemná atmosféra, rodinná pohoda a radost! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, všude je krásně :) Ale stejně toužím si ty barvy a přírodu vychutnat i někde jinde. Doufám, že mi příští rok cesta za vodu vyjde, už jsem měla skoro koupené letenky... Je krásný číst Tvůj blog. Užívej, Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím, krásně je všude! Dej vědět, kdybys byla někde poblíž! Já doufám, že nám konečně vyjde cesta domů, do Prahy, do Podolí..už je to moc dlouho, co jsem tam nebyla!

      Vymazat
  6. Teeda, krása! Kolik tam máte stupňů na podzim? Asi ne 9st jako my tady, co? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podzim je tady o dost teplejší než v ČR, říjen bývá něco pod 20 až 15 a listopad kolem 10, největší rozdíl je ale ve sluníčku, to tu svítí pořád i když mrzne.

      Vymazat
    2. V Syracuse prý už minulý týden sněžilo, tak to jste to ještě stihli :-D

      Vymazat
    3. Tak to není nic divnýho, Syracuse je od nás něco kolem 440 km a je děsně blízko Kanady, takže tam mají mnohem chladněji než my tady u moře :-D

      Vymazat
    4. A kde jste byli v Upstate?

      Vymazat
  7. Jé, podzim v New Yorku je krásnej ♥. Ty barvy jsou nádherný, hezčí, jak tady v Česku, troufám si tvrdit :)..
    gingerjannie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. krásně tady na podzim fakt je a myslím, že je to tím sluníčkem, že ty barvy září víc a pak je tu mnohem víc listnatejch stromů.

      Vymazat
  8. Napadá mě jenom jedno slovo - NÁDHERA. Krásné dny Věrka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně