Přeskočit na hlavní obsah

Pohankový karbanátky s kyselým zelím aneb naše ukrutně zdravý jídlo


Pohankový karbanátky se špenátovým salátem

Ano, už je to tak. Rozhodla jsem se přidat sem pár receptů z našeho ukrutně zdravýho jídelníčku. Netajím se s tím, že od mýho nálezu rakoviny prsu jsme překopali naši stravu. Třeba to nemá žádnej vliv, já ale věřím tomu že má a jak je známo, když se tomu věří, tak se k tomu přidá i ten placebo efekt a navíc mě osobně to dává pocit určitý kontroly nad mým tělem. No a pak je tu ještě jedno obr plus budeme děsně fit. A až na tu malou rakovinu jsem v životě nebyla tak zdravá jako teď.

Pohanka

Pohankový karbanátky s kyselým zelím jsou tak strašně dobrý, že je s chutí jí i moje máma a to tam není ani kousek masa, dokonce jsou smažený na olivovým oleji a vůbec ne na škvarkách ani sádle.

Co potřebujeme:
1. Lámanou pohanku,
2. Kyselý zelí
3. Vajíčko
4. Mouku, používám špaldovou
5 Olivovej olej nebo klidně kokosovej, to je taky děsně dobrý

Lámanou pohanku vaříme dvě minuty nebo i tři, když vařím já, tak se na čas nedívám, Amík by to řekl přesněji. Přiklopíme a necháme tak 20 minut dojít. Uvařenou pohanku necháme trochu vychladit, pak do ní zamícháme vajíčko, mouku a kyselý zelí, podle chuti, vodu z něj ale vymačkáme. Osolíme. Na pánvi rozpálíme olivovej nebo kokosovej olej a smažíme do zlatova.

Uvařená pohanka

Salát:
1. Listy špenátu
2. Avokádo
3. Rajče
4. Cibule
5. Feta sýr

Pokud salát připravujete jako Amík, doba trvání bude tak cca 25 minut, ono než se to nakrájí na ty malinkaté kousky a než se to všechno opláchne..pokud jako já, za pár minut máte salát i s omytím, je ale fakt, že ty Amíkovy malé kousky vypadají tak nějak líp.



Tak a to je celý, není to nic těžkýho, ač Amíka by z tohohle receptu polilo,.Nikde žádný přesný váhy, míry, nikde žádnej přesnej čas smažení. Ano, dostala jsem se na úroveň receptu svý mámy: "Až to bude takový správný na pohmat, tak můžeš začít píct."  A nebo její mámy, teda mojí babičky:"Droždí tam přidej ať to dobře nakyne." No tak, to abych se přiznala jsem ještě nezvládla ani náhodou.





Komentáře

  1. Super inspirace... :) Díky! :)
    Hezké dny, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A myslím, že to zvládneme i bez těch přesných mír! :D

      Vymazat
  2. Vypadá to chutně a já vařím podobně bez přesných mír :-) Za ta léta už člověk ví, ale pak je problém odpovědět dceři, když žádá nějaký recept, a mami, kolik přesně :-) Hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že nejsem sama, mě to vážení strašně nebaví :-D

      Vymazat
  3. Hodně věcí se prostě ani zvážit nedá :-)
    Vypadá to moc dobře!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, tak já jsem spíš jako tvůj muž, nemohl by nám sem ten recept napsat i on :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel to vařím já :-D Ale není to těžký, jeden hrníček pohanky, to uvaříš ve dvakrát tolik vodě, jedno vajíčko, zelí tak podle chuti..půlku sáčku, toho velkýho a mouku, tak to aby ti to drželo dohromady..doufám, že je to trochu lepší popis :-D

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně