Přeskočit na hlavní obsah

Jak se bydlí v Brooklynu

klasické_newyorské_domy
Klasické požární schodiště nesmí chybět
Jak se bydlí v New York City? Tak realita se opravdu trošičku liší od populárního seriálu Sex ve městě, který má tolik lidí spojených právě se životem tady.  Jasně novinářka na volný noze si úplně s přehledem nemůže dovolit bydlet sama v bytě na Manhattanu, ne jen tak na Manhattanu, ale dokonce na Upper East Side. Vlastně může pokud ji rodiče v den jejího narození zapsali na čekací list pro byty s regulovaným nájemným. Tady si nedělám legraci, kamarádův brácha byl takhle zapsanej druhej den po narození. Na řadu přišel, když my bylo 34 a fakticky teď bydlí na Manhattanu. Novinář na volný noze ale není, je muzikant.

Byty v New York City většinou nevypadají jako ty z filmů. Ono do filmu se špatně přenáší ta atmosféra domu s alkoholickým správcem nebo švábí populace trávící večery s rodinou u televize.   Vlastně když si tak vzpomínám na svoje první dojmy z toho jak se tady bydlí, tak to pro mě byl šok. Já holka zhýčkaná Prahou a panelákovým a domkovým bydlením, jsem se ocitla ve velkoměstě, kde se za nájem platí třeba polovina platu, ale úrověň toho, co můžete dostat se s Prahou opravdu nedá srovnat.

Lidi tady bydlí všude, tím myslím že se bydlí v bytech s minimem oken, ve sklepních bytech, v bytech se skoro nefungující koupelnou, no prostě, kde to jde. Za všechny tyhle byty se platí nejen hodně peněz ono se o tu čest placení horečnýho nájemnýho ještě musí zápasit s davem dalších bydlení chtění lidí.

Klasickej brooklynskej byt v takovým tom krásným cihlovým domě nemá uprostřed okna. Bytu se říká railroad apartment, to znamená, že jsou pokoje uspořádaný za sebou jako kupé ve vagónech. Prostředek je průchozí, tradičně se tam dávala ložnice, která měla okna ne ven, ale do dalšího pokoje. Plno bytů to tak pořád ještě má, ale plno má taky místo ložnice obývák, který prostě nemá okna. Taky jsme v jednom takovym bytě bydleli a dodnes když si na něj vzpomenu, tak mám takovej mírnej pocit klaustrofobie. Nějak jsme tehdy měli pocit, že to neexistující okno v obýváku chybět nebude.
Půdorys jednoho klasického bytu
Jedno se mi na místních nájemních domech moc líbí a sice to jak se tu zachovávají funkční detaily. V domě z roku 1930 se dá najít původní udržovanej výtah. Koupelny mají větišinou původní art dekový kachličky stejně jako vestavěný plechový koše na prádlo. Stěny jsou oštukovaný a pokud se nějakej detail ztratil, tak se dá ve stavebninách najít štukování z umělý hmoty nebo dřeva. A úplně nejvíc se mi ale líbí plechový stropy, který se bohužel až v tolika bytech nezachovaly, dají se koupit nově, ale vyjdou poměrně draho. Jo plechovej strop jsme měli jenom jednou, bohužel.


Co rozhodně nesmí v typických cihlácích chybět je venkovní požární schodiště. Ono když jsou všechny vnitřní stěny ze sádrokartonů uchycených na dřevěných příčkách, tak ten oheň není až tak daleko. A navíc se na těch schodištích dá v létě pěkně sedět a někdy i pěstovat kytky.

Samozřejmě se tu dají najít i byty v moderních domech s vrátným i bez něj, super moderní i děsivě panelákový, ale prostě my jsme vždycky bydleli v klasickým brownstone.


Náš první miniaturní bejvák




brooklynský_byt
Obývák bez oken 

Ložnice

Detaily stěn

Štuky 


Komentáře

  1. To je super článek! Akorat k tomu miniaturnimu bejvaku - my ted s přítelem bydlíme v mnohem menším :D. Co se tyce bydlení v New Yorku, tak o tom jsem uz slyšela mnohé a vse se shodovalo s tim co jsi zde napsala. Ja bych tam asi bydlet nemohla, ale ma to svou vlastni zvláštní atmosféru :)

    fellienm.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsesm ráda, že se ti článek líbil...a neboj ten obývák bylfocenej rybím okem, ale nám se zdál tehdy taky velkej...dají se najít mnohem menší :-) Atmosféru New York definitivně má to jo, když nic jinýho tak tohle jo :-) A taky jsem si nikdy nepředstavovala, že tady budu bydlet :-)

      Vymazat
  2. Díky za takový článek, hezky napsaný, zajímavý a opravdu jsem se něco dozvěděla! :)

    www.crazy-teenagegirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé srovnání s realitou :) a pokoj bez oken? Zvládnu to akorat v koupelně ;) safienka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, nebudu tu psát nesmysly, na to jsou reklamy :-) A dodnes mám pocit temnoty a klaustrofobie, když si vzpomenu na ten obývák.

      Vymazat
  4. Ja jsem zacinala bydlet v Anglii na share house v pokoji bez oken take ! Je to des, clovek se probudí a neví, jestli je rano nebo ještě noc :D jinak ten vás "miniaturni" bejvak je o dost vetsi nez ten nás a take platíme polovinu z výplaty ;)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezokenní pokoje jsou fakticky děsný! Jasně já vím, že jsou i mnohem měnší byty a pokoje :-D Tenhle byl fakt ještě super v porovnání s jinejma :-D A kde bydlíte?

      Vymazat
  5. Super článek, moc díky za něj... :) Informace zajisté i v budoucnu využiju, až budu studentům vyprávět o NYC... :D
    A váš průchozí obývák z fotek vůbec nevypadá, jako by mu okno chybělo... chytrý nápad se zrcadlem... :)
    Pěkné podzimní dny za vodu, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
  6. Upřímně se mi tedy moc nelíbí ten nábytek . A to jsem si myslela, že my tady v Česku nemáme vkus :-D Je mi jasné, že ten nábytek jste tam nevybírala vy, ale v té Americe mají obecně takový zvláštní vkus na nábytek :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to tam moc pěkně. Hlavně, jestli tam jsi spokojená, to je nejdůležitější. Je mi ale jasné, že to tam nevypadá tak, jako to je v těch amerických filmech :-D . Já si stejně nedokážu představit, že bych odletěla do Ameriky a nebyla tak se svojí rodinou. Já mám všechny ve svém okolí a vyhovuje mi to tak :-) . Sice teď stavíme dům s manželem na vesnici, ale i tak to nebudu mít k rodičům daleko :-) . Už se těším, až budeme bydlet ve svém. Dům už máme postavený, máme i okna a dveře , která jsme si objednali z Pramos, a teď "jen" dodělat vnitřek, aby se dalo v domě bydlet :-) .

    OdpovědětVymazat
  8. Mně teda na Brooklynu hodně bavilo takové to pohodové tempo, nebo nevím, jak moc to říct. Jako hodně krámků, naproti mě třeba paní prodávala výrobky z pletací příze a nějaké dekorační desky a tak. Ostatně to je celkově takové signifikantní pro Ameriku. Najdete tam krámek prakticky s čímkoliv. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně