Přeskočit na hlavní obsah

Jak jsme dlabali dýni...tu opravdovou, americkou

halloweenská_dýně
Naše super dýně
Letos jsme se na dlabání dýní pořádně připravili. Koupili jsme si perfektní super dlabací nářadí. Nepřeháním, opravdu tu prodávají dlabací sady, jak jinak než v oranžový barvě. Naše skvělý náčiní mělo u sebe i sadu předkreslenejch dýních ksichtů. Ano, jdeme na jistotu, po loňským spojení očí a pusy to nenecháváme náhodě.

Rozhodli jsme se dlabání posunout co to jde, aby nám ta naše dýně pěkně vydržela. Loni jsem jako amatérka jenom smutně koukala na naši po tejdnu seschlou a nahnilou dýni. Najela jsem na internet a nechápala ty milióny konverzací o tom jak nejlíp zakonzervovat vydlabanou dýni. Jedni radili natřít ji celou vazelínou nebo namočit do sava či potřít čističem na vanu, po všech těch radách jsme se rozhodli to prostě nechat přírodě.

A takhle nějak jsme se minulou sobotu pustli do naší první dýně.  Na podlahu v obýváku jsem natáhla obří igelitový prostěradlo, Amík nám pustil motivační elpíčko, sehnali jsme mini chlapíka a šlo se na věc. "Dýně se musí nejdřív umejt," prohlásil důležitě Amík a odtáhnul dýni i s mini chlapíkem do koupelny. Tak tahle fáze se mini chlapíkovi obvzvlášť líbila s Amíkem na dýni nevim proč použili asi pět velkejch osušek. Voda se z koupelny ani nevalila a mini chlapík byl mokrej jenom středně.

Přišla fáze číslo dvě. Amík přinesl naši největší kudlu a začal řezat spodní část dýně. "Nechceš, abych to udělala?" Ptám se ve chvíli, kdy vidím jak kudla jen o kousek míjí mini chlapíkovo fascinovaný oko. Obří kudla definitivně držela mini chlapíkovu pozornost. "Nejsem amatér. Já jsem dlabal dýně ještě, když ty jsi nevěděla co je pizza," prohlásil Amík. To jsem mu tehdy neměla řikat, že jsem neznala pizzu jako malá a že jsem ji prvně viděla až s Želví ninja, kdy mě tahanej sýr na jídle, který já komunistický mládě vůbec neznala. Ach jo, od tý doby si ze mě dělá legraci a tvrdí, že mi přinesl kulturu. Naštěstí je to ironik jako já.


Spodek dýně zdolán, dýně otevřena jdeme na vyprázdění slizkejch semínek. Mini chlapík odmítá strčit ruku dovnitř je to prej: "Jach, jach." A jde objíždět dýni na svý motorce. Střídavě s Amíkem dlabeme dýni a házíme semínka se slizem do misky. Mini chlapík při jedný objížďce motorkou zmerčil misku a zmizel u sebe do pokoje. Za chvilku se vynořil s dřevěnym kladivem a balónkem. Balónkem po nás hází, protože vidí, že s rukama v dýni se nemůžeme bránit a taky nechcem tim hnojem zadělat celej byt. Mini chlapík bere svoje speciální dřevěný kladivo, který jsem mu už asi stokrát schovala a mlátí s ním do dýňovejch semínek ve skleněný misce.

dýňová_semínka
Mini chlapíkovo dlabací náčiní
Dlabeme dýni. Vydlabanou část dáváme zvlášť do misky na pozdější zpracování. Chvílema si připadám jako americká osadnice na Divokym Západě. Uvědomuju si, že to není dlabáním a zpracováváním dýně, ale elpíčkem co teď hraje. Amík vybral Burta Bacharacha a jeho "Raindrops are falling on my head "z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. No nic pokračujem.

Amík jde vybrat nový elpíčko. Otevírám knížku s dýňovejma mustrama a jedu podle návodu. Do misky s vodou se dá jeden z těch vybranejch dýňovejch ksichtů, mokrý se to na dýni prdne a celý se to přejede potravinovou fólií. "Ty jedeš podle návodu? Nestalo se ti něco?" Glosuje moje počínání Amík. "Hele nemůžu za to, že narozdíl (tady je nutný si představit ten významnej tón) jsem tak chytrá a návody na 99 procent věcí nepotřebuju." Nedám se já. Amík bere plastový děrovátko, který se hned při prvním dotyku dýně lomí. Ha, tady to je ta levná sada, samý šunty. Amík se nedá a děruje na kritickejch místech. Mini chlapík přestal mlátit kladívkem a cpe semínka do misky s vodou, kterou jsem zapomněla okamžite odnýst. Beru misku s vodou. Mini chlapík cpe semínka do misky s dýní, bere si na to lžičku a kladivo. Je vidět, že se učí jak používat nástroje. Jedem podle Montessori.


Amík se potí a chce začít řezat. Přebírám štafetu. A jdu na to, tou pilkou z dýňový sady to jde náhodou jak po másle. Jsem na sebe náležitě pyšná a ukazuju mini chlapíkovi svoji pilku. Ten na pilku kašle, hlavně potom co mu nedovolím, aby s ní cokoliv řezal. Zjevně až tak polde Montessori nejedem.Mini chlapík si přináší další nástroj, odstředivku na salát, se kterou začíná odstřeďovat, semínka a sliz, kterej lítá všude kolem. Jsem frajerka! Dýně vypadá skvěle. Zapálená svíčka přivábila i mini chlapíka, který se vrhá na její sfouknutí. Nejde mu to, nějak přes ty otvory nedofoukne, mrně jedno.

Rozhlídnu se kolem a náhodou docela dobrý, bordel celkem v mezích jen já vypadám jako dobytek nejvíc díky mini chlapíkovi, kterýmu se nelíbily zapatlaný ručičky a průběžně je utíral do mejch tepláků a svetru. No nic jdem do druhý části.

Berem semínka a jdem je sušit. Usušený se solí a uzenou červenou paprikou jsou fakt dobrý. Já se rozhodla překonat a udělat z dýně ještě polívku. Dýňová s kari. Našla jsem jí na jednom blogu  a potom co jsem tam přisypala děsně hodně kari je fakt dobrá. Dýně tam není ani moc cejtit asi proto chutná jak mě tak i mojí mámě. Amík dělá ksichty: "Se vsadím, žes ten recept našla na nějakejch českejch stránkách co? Vždyť tam ta dýně není vůbec cejtit." Odchází a mumlá si něco o dýňovym koláči. Ten zkusím příští tejden. Myslím, že když do toho koláče dám  hodně skořice, tak to tu dýni musí přebít.  Myslím, že dýňovou chuť ráda nemám.







Komentáře

  1. Mam mustr :D Mam specialni dynovy nacini :D jen ta zatracena dyne je mensi nez ten mustr :D error :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upsy, ups..:-D Hele to mi chceš tvrdit, že sis pořídila dýni nedochůdče? To je úroveň :-D

      Vymazat
  2. Dýně je skvělá!!! Měj se fajn Ivana

    OdpovědětVymazat
  3. Musím uznať, že táto dyňa sa vám naozaj podarila ʕ•́ᴥ•̀ʔっ

    * Inšpirácia na líčenie *
    * G I V E A W A Y *

    OdpovědětVymazat
  4. :-D
    Vůbec by mě nenapadlo, že možná miluji kari víc než tu dýni. Ale občas si k němu jen tak přivoním :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Lol 😀 hlavně montessori v reálu... Ale dýně pěkná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a jasně montessori trénink je důležitej viď :-D

      Vymazat
  6. To musela být akce, panečku! Moc hezký počtení. :) A díky za tip se semínky, já je trubka vyhodila. :( Tak třeba příště! :)

    Lucka www.sleepy-cat.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště semínka rozhodně nevyhazovat, na dýni jsou to nejlepší :-D A akce to byla, jsem ráda, že se ti o tom dobře četlo!

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně