Přeskočit na hlavní obsah

Americký presidentský volby 2016

Dnes je první úterý po prvním pondělí v listopadu a den prezidentských voleb v USA. Nedávno jsem se dozvěděla, že se volí v úterý, to aby se mohli farmáři dostat k volbám, v neděli šli do kostela, v pondělí cestovali no a v úterý volili. Informace, která je mi celkem úplně na nic, ale jak je to s každou blbinou, tak si jí prostě budu pamatovat až do smrti a teď jí znáte i vy.

Americký presidentský volby jsou přímo nepřímý. Hlasy se dělí na populární a elektorální. Váš volební lístek, ale nemá jenom jméno prezidenta. Vypadá takhle:
Nejdřív se teda volí elektoři, kterých má každý stát tolik kolik má senátorů. Elektoři přitom ještě před volbama řeknou, kterýho kandidáta budou podporovat a jsou vybraní stranou za svoji loajalitu. Osobně si myslím, že elektoři jsou zbytečnost a přežitek z 18 století. Ve většině nepodporují kandidáta třetí strany, takže by se mohli zrušit, aby se do americkejch voleb mohl dostat i novej vítr. Jak potvrzujou tyhle volby, chtělo by to minimálně ještě jednu nebo dvě strany a více kandidátů. Co to tenhle systém definitivně umožňuje je zvolit populárně prezidenta, ale taky ho vlastně nezvolit elektorama.

Potom se volí senátoři, soudce nejvyššího soudu, soudci a ještě pár dalších lidí. Na druhý straně volebního lístku je pak přímej tedy populární hlas pro prezidentskýho kandidáta. Státy pak samostatně přidávají určité věci o kterých se rozhoduje přímo. Letos to je například volba o povolení lékařského konopí v Kalifornii a jiných státech. Před čtyřmi lety se některé státy rozhodovaly o povolení svateb gay párů apod.

Volební lístek se pak dá do scanneru a je to. Odvolili jste, my v NYC ještě dostaneme takovouhle krásnou nálepku. Tak každej stát dá nějakou, ta naše je ale děsně cool.



Letošní volební sezóna byla opravdu chutná. Z republikánských primárek vzešel Donald Trump a z demokratických pak Hillary Clinton dva nejméně populární kandidáti v historii amerických voleb a to už je co říct, protože tady byli opravodvý řízci jmenovitě třeba takovej Geroge Bush junior a senior nebo Richard Nixon.

Má vůbec cenu psát o tom jací ti dva kandidáti jsou? Vím, že Miloš Zeman by volil Trumpa a soudnej člověk v Čechách by pochopil, že tím směrem asi ne.

Tenhle článek jsem začala psát včera během dne. Ne, nedostala jsem se k dokončení. Tyhle volby to bylo absolutní peklo už od začátku. Pamatuju se, že jsem se během prvního měsíce primárek smáli Trumpvi. Smích nás hodně rychle přešel a jak to tak vypadá jen tak se zase nezasmějeme. Ano, Hillary Clinto nebyla naší kandidátkou, ne, nelíbila se nám její politika a ani jsme pro ni v primárkách nevolili, ale a tady je jedno velký ale když jsme viděli a slyšeli, co se začalo dít na druhý straně, tak jsme se zděsili. Ano, naprosto zděsili. Trump se stal kandidátem a nejen tím.

Příští prezident Spojených Států je člověk, který mimo jiné nevěří na globální oteplování, tvrdí, že ho vymysleli Čínani, tvrdí, že Mexičani jsou znásilňovači a ilegální vrazi, kteří berou slušnejm Američanům práci. Ano, plno ilegálních imigrantů mezi kterými je i plno Čechů a Slováků tady pracuje opravdu za minimální mzdy na otrocké práci, kterou žádný Američan dělat nechce, jako třeba sběr pomerančů na Floridě. Tenhle kandidát tvrdí, že znásilnění je něco co se prostě může stát, žena by měla jít do vězení za potrat, jendo z jakéholikov důvodu. Tenhle člověk chce zakázat jedno náboženství, postavit zeď, vysmívá se veteránům, kteří mají PTSD a tvrdí, že jsou slaboši, chce zkrátit peníze na školství a vybudovat více atomových zbraní. Tenhle člověk tvrdí, že černoši jsou vrazi a vysmívá se postiženým lidem. Neplatí daně, krade a neplatí svým zaměstancům, byl obviněn z několika znásilnění. Dokonce jeho manželka Ivana ho z jednoho obvinila..jen pár detailů.

Co je ale úplně děsivý je, že tenhle člověk si vybral Mike Pence za svýho viceprezidenta. Mike Pence je budoucí viceprezident, který věří na apokalypsu naopak nevěří na evoluci a pokusil se evoluci zakázat vyučovat ve školách v Indianě, kde byl guvernérem. V Indianě se taky pokusil nasadit tak neuvěřitelné zákony proti reproduktivní medicíně, že to bylo zvráceno Ústavním soudem.

Co je ještě děsivější je to, že Trump bude jmenovat minimálně jednoho, ale možná i tři nejvyšší soudce, kteří jsou v Americe zodpovědní za změnu zákonů. Byl to nejvyšší soud, který umožnil ženám volební právo v roce 1922, byl to ústavní soud, který umožnil černochům volit v jižních státech v roce 1964. Byl to ústavní soud, který umožnil černošským dětem chodit do bílých škol. A tohle všechno teď může a je dost možný, že bude zvrácený. Mimochodem ústavní soud umožnil ženám mít potrat.

Ano, tohle je hlas lidu jak tu všichni tvrdí, já a se mnou polovina Ameriky tvrdí, že ne, že tohle není hlas lidu, ale hlas nenávisti a strachu. Ano, za tyhle volby můžou nejen voliči, ale i hloupý a zastaralý systém, stejně jako obě strany. Jak zvolení demokraté tak i republikáni, kde jsou slušní lidé, ale je jich menšina, většina se bojí o svoje místa a platy. Také za to můžou média, která absolutně selhala a show pro ně byla důležitější než to co se může stát. A co se stalo.

A jak na to reagovali lidé kolem nás? Zoufalství, ráno jsem viděla lidi s kruhy pod očima, nevyspalé a v šoku. Moji synovci brečeli do telefonu a Amík jim musel říct, že to bude dobrý, že se nedáme. Jak vysvětlit ale 12 letýmu klukovi. který sledoval jak Trump mluví ohavně o ženách a vysmívá se všemu co ho kdo kdy učil, že je správné, jak mu vysvětlit, co se stalo? Amík byl včera v ulicích fotit a ty dětský výrazy stály za hodně.

Mini chlapík chodí do školky, kde majitelka je Hispánka stejně jako její dvě učitelky, další učitelka je černoška a muslimka a všechny tyhle úžasný ženy mohou teď být obtěžovány v kterýmkoliv jižním státě jenom proto jak vypadají a co jeho máma, která má pořád přízvuk a co on sám jako židovský dítě? Co se stalo je katastrofa a my to tady musíme změnit a ano, bojím se, že to může být ještě horší a mít světový dosah tahle hrůza.











Komentáře

  1. Moc pěkně napsáno, výsledek mě mrzí. Ráno jsem nevěřila vlastním uším, ale to se mi teď stává docela často i u nás. A začínám být skeptická i v tom, že se poučíme. Za boj to ale stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, taky jsme nechtěli věřit, realita si pomalu sedá, New York City je celej ztichlej a divnej..

      Vymazat
  2. Díky za názor, já na to taky něco sepsal :) I když ty jsi z USA a máš informace víc poruce

    http://veselka.tk/2016/11/09/trump-prezidentem-je-to-fakt-tak-spatny/

    ve zkratce - to co bylo dosud bylo o tom, získat voliče a politika začne teď :) Pochybuju, že dostojí svým extremistickým řečem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek si přečtu, no a to je právě ještě to horší, ta politika co začne teď evangelický křesťani u vesla...no co dodat...

      Vymazat
    2. Diky za clanek! Jen me zarazilo, proc jsou evangelici u vesla hrozbou? Jsem katolicka.

      Vymazat
    3. Ono je to náboženství tady trochu jiný, náboženství ja každýho soukromá záležitost, bohužel tak to tady nefunguje a evangeličtí křesťani věří, že kdo není s nima, má být zničen a shoří v pekle..víš ono je děsný, když si představím, že školství vedou lidi, kteří se snaží vymítit z osnov evoluci a naopak dát do osnov, že země byla stvořená za 6 dní, tady si nedělám legraci a ani nepřeháním, nebo se snaží, aby žádná žena neměla právo jít na potrat a to ani v případě znásilnění, snaží se protlačit, aby taková matka pak dovolila přístup dítěte s otcem, tady taky nepřeháním jeden z jižních států tenhle zákon opravdu má. Když ti armádu vede někdo kdo věří, že nevěřící mají být zničeni, taky nepřeháním o evangelikanismu v us armádě je hodně knih a dokumentů a počtení je to děsivý..proto je nebezpečí evangelických křesťanů u vesla hrozbou...zkus se podívat na mega kostely po usa, je to opravdu mrazivý. A nějaká víra v pomoc bližnímu se taky u tehle evangelíků nekoná, naopak jejich špičky v republikánské straně už dlouho říkají, že třeba státní penze se mají zrušit, protože podle Bible si má člověk pomoct sám a pak je mu pomůženo...ten problém je prostě v doslovným výkladu textu ne nepodobně jako u islamistů..

      Vymazat
  3. Ja to proste nepochopim, tohle je fakt zvraceny, porad to vstrebavam a napada me jedine, ze lidi lacni po senzaci. Ja do posledni chvile verila, ze vyhraje H, ale takovej debakl jsem teda necekala. Dobre jsi to napsala. No a co zase vyzblechtl Zeman radsi ani nekomentuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO tak to jsme dvě..bohužel na tom mají i média obrovskou vinu...taky jsem nečekala tak strašnej debakl, na druhou strranu ona vyhrála popularní hlas, takže hlas lidu fakt nepromluvil, většina chtěla Hillary, co promluvil je hlas zastaralýho systému...

      Vymazat
  4. No ty kráááso. Tady v ČR se k nám dostane jen to, že je Trump prezident, ale tyto zákulisní informace (kdo je VP, že se volí i soudci atd.) moc ne. Připadá mi, jako by se Státy vracely do 19.století, ne-li ještě dál! :O
    Držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za držení palců, budeme to všichni, celej svět potřebovat, fakticky...a přesně je to návrat do minulosti, ale ne nějaký hezký..

      Vymazat
  5. Díky moc za tenhle článek, konečně se můžu přestat složitě pokoušet vysvětlit, co mě na tom celém tak vzalo a proděsilo. Stačí, když pošlu odkaz na tvůj text. Je v něm všechno. A ty fotky jsou skvělý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, jsem ráda, že se ti článek líbil, já bych byla raději napsala o tom, jak teď přesvědčit Hillary co všechno se musí změnit, ale jak to tak vypadá, budu spíš psát o tom jak pomoct schovat lidi před deportacema..je to fakt strašný co se stalo...

      Vymazat
  6. Tento článek je jasně subjektivní ne objektivní. Je založen na polopravdách a lžích. To co tu užíváte je stejný odpad, který použili proti zastáncům Brexintu. Zcela ignorujete skandály Clintonové (př. Watergate,Benghazi, Clinton fundation, TPP, prodej uranu Rusku, emaily, ve kterých nazvala hispánce taka nosící tupce, omezování ústavních práv a mnoho dalších)
    + jako bonus tento citát.
    Spolčnost musí předejít jednotlivce-A. Hitler Musíme přestat myslet na individu a začít přemýšlet co je nejleší pro společnost- H. Clinton.
    + podporuje masovou muslimskou imigraci na Západ a vy určitě výte co se stalo v Kolíně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viktore, děkuji za názor, ano článek je subjektivní, protože je psaný na mém blogu a jako subjektivní byl i myšlen a založen na polopravdách a lžích opravdu není...nemám pocit, že bych potřebovala něco ignorovat z problémů Hillary Clinton, pokud jste článek četl, tak byste si mohl i všimnout toho, že jsem tam napsala, že Clinton nebyla mým prvním kandidátem a ani jsem pro ni v primárkách nevolila, ale nejsem si jistá, jestli víte kdo to je Bernie Sanders, takže to tu nemá cenu psát. A ano, když vedle sebe stojí novodobý Hitler aka Trump a Hillary Clinton tak budu vždycky znova volit někoho, kdo je chytrý a má určitou intergritu než populistu, který jede na vlně rasismu a nenávisti ke všemu a všem, na krku má soud, kvůli podvodům ve firmě, který mimochodem proběhne ještě teď před jeho inaugurační řečí, také měl proti sobě soud za znásilnění, který byl ale kvůli výhrůžkám stažen. Kandidát, který nemá absolutně žádné hodnoty a jediný program, který má je deportace 10 miliónů nejtvrději pracujících lidí v USA (tady je mimochodem zajímavý, že se o tuhle deportaci pokusilo jedno z měst na jihu a kupodivu jim tam kleklo zemědělství, protože všichni místní uřvanci, kteří tvrdili, že jim mexičani berou práci, odmítli jít pracovat za tak otrockou mzdu jakou jim nabízeli místní zemědělské korporace). A ano, vlastně má ještě jeden plán zvrátit čistou energii a všechno dosažené pro zmírnění emisí (jako, že toho opravdu nebylo dost) a začít pořádně ničit přírodu, bez legrace. Ano, tohle je opravdu ten pravý kandidát o tom, že se vysmívá veteránům za zbabělost nebo postižené lidi nazývá kriply, o tom už mluvit nemusíme že. Mimochodem o tom, že Trump má nejtěsnější vazby na Putina a že je podporován hackery právě od tamtud toho se nebojíte, že ne. Ano vím, co se stalo na novoročních oslavách v Kolíně, jen nevím co má selhání policie společného s volbou novodobého Hitlera. On totiž Hitler taky nebyl Hitler než se jím stal..zkuste si přečíst noviny a tím nemyslím Parlametní listy, které čerpajé své zdroje z Breitbrat news a Fox news, zkuste se podívat do nezávislých zdrojů a tím myslím opravdu nezávilých a uvidíte možná budete překvapen...mimochodem watergate a emaily Hillary Clinton opravdu nejsou to samé, prokázaná dezinformace, ale, ach, tak krásně chytlavá..chcete vidět omezování ústavních práv, počkejte si na den jedna...

      Vymazat
    2. "Jsme socialisté, jsme nepřátelé dnešního kapitalistického hospodářského systému pro využívání ekonomicky slabé, svými nekalými mezd, s jeho nevhodným hodnocením lidské bytosti podle bohatství a majetku namísto zodpovědnosti a výkonnosti, a my jsme všichni určeny zničit tento systém za všech podmínek. " --Adolf Hitler, a Bernie Sander je též socialista. Socialismus zabil v minulém století cca 150 milionů lidí.

      Vymazat
    3. pokud jste bílý nevíte, jaké to je být chudý-Bernie Sanders
      takže kdo je rasista

      Vymazat
  7. + dostala peníze od Goldman Sachs, George Sorose, kolaboranta s nacisty v Maďarsku a od muslimských zemí, kde ženy nemají žádná práva

    OdpovědětVymazat
  8. A to co se stalo v Kolíně má s Hillary splečné uplně vše to ona podporovala americkou intervenci v Syrii, která vyústila k imigrační krizi a jejím náslekům , to ona podporovala válku v Iráku.

    OdpovědětVymazat
  9. A je to Putin , kdo zabijí teroristy ne pan Hussein (Obama), který je nazývá bojovníky za svobodu a dává jim zbraně.

    OdpovědětVymazat
  10. A jak ospravedlníte to co se děje v Kalifornii, po Trumpově zvolení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý pane Viktore,podle vašich četných krátkých zpráv mi začíná být tak trochu jasné, jaké máte názory, podle toho je zřejmé, že stojíme na opačné straně a že si každý ceníme jiných hodnot. Nemyslím, že bychom se v něčem někdy shodli, snad jen, že na jaře kvetou stromy a v zimě sněží. Pokud se nepletu, chcete mi urgentně sdělit jak moc pomýlená jsem a jak špatné hodnoty vyznávám a v čem všem nemám pravdu.

      Vymazat
  11. Ano pan Trump řekl spostu špatných a hloupých věcí, ale oproti Hillary je stále lepší.
    Ano čerpám hodně z Breibartu,Infowars a další převážně konzervativních stránek, ale jsou rozhodně důveryhodnějí než americká média.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, opravdu jich řekl hodně a bohužel se jich nikdy nezřekl, stejně jako se nikdy nevzdal podpory KKK, stejně jako nikdy nezveřejnil jako první kandidát v historii voleb svoje daňové přiznání, jediné co vyšlo najevo je,že 20 let neplatil daně. Ano, myslela jsem si, že Breitbart news jsou jedním ze zdrojů šéfredaktor byl manažerem Trumpovy kampaně a BT jsou americká média také...no zkuste se podívat do jiných, nebo taky ne, ale asi vás to překvapí, ale čtu si i vaše knozervativní stránky na porovnání informací.

      Vymazat
  12. Zajímavé informace a je to děsivé. Zaujala mě info o tom, že chce zakázat jedno náboženství... víš jaké?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no je to fakticky špatný, když se podívám na složení jeho vlády tak mě jezdí mráz pozádech...chtěl zakázat islám, teď to zmírnil, prej to nepujde..podle jeho poradců zatím může jen zakázat přístup lidí z určitých zemí...problém je v tom co znormalizoval...

      Vymazat
    2. Nedávno jsem viděla dokument Leonarda DiCapria a právě tam tale chytrá hlava mluvila o tom, že globální oteplování neexistuje. To jsem si říkala, že je cvok, jestli si to opravdu mysli.... A ono je to mnohem horší. Zajímavé. No jsem zvědavá, co se ukáže.

      Vymazat
    3. Globální oteplení skutečně neexistuje, existuje globální klimatická změna, což následně připustili i zastánci globálního oteplení, když se ukázalo, že někde se ochlazuje. Nicméně termín Global Warming už zůstal zakotven. Ale to je prkotina. Klima se měnilo vždy, tak je pochopitelné, že se mění i nyní. Hlavní spor se tudíž vede především o to, nakolik jsou změny klimatu ovlivňovány člověkem (AGW).

      První problém s argumenty zastánců globálního oteplení je v tom, že v rámci snahy vyvolat
      globální paniku (a přihrát si peníze z grantů na výzkum oteplení) vršili jeden podvod za druhým (oni sami tomu však neříkali podvod, ale trik s daty), tudíž je od počátku rozumné dívat se na výkřiky usvědčených podvodníků poměrně skepticky.

      Druhý problém je v tom, že jejich modely popírají základní principy poctivého modelování - sami alarmisté připouští, že jejich matematický model je nelineární, ale chovají se, jako by byl lineární. V modelu oddělují CO2 přirozeného a lidského původu, jako by snad nebylo CO2 jako CO2, což se následně někteří zoufalci bez jakékoliv opodstatnění pokouší obhájit různými poměry izotopů atomu uhlíku.

      Třetí problém je s tím, že jejich modely do značné míry ignorují vliv slunce (sluneční cykly) a neustále se měnící albedo (míra odrazivost v závislosti na množství oblačnosti).

      Detailněji míte body dva a tři popsány zde:
      http://rocketscientistsjournal.com/

      Nemělo by se pominout, že:
      - alarmisté měli své "dokonalé" modely, aniž by přitom mezi vědci existovala rozumná shoda nad tím, zda vodní páry přispívají ke globálnímu oteplení kladně (pára je také skleníkový plyn) nebo záporně (pára tvoří mraky a mraky zvyšují odrazivost slunečních paprsků).
      - ve středověku bylo něco jako globální klimatické optimum, při kterém se na Moravě pěstovaly venku fíky, a zastánci AGW se s tímto období vyrovnali tak, že v některých grafech zfalšovali údaje o teplotách ve středověku, protože jejich model neumí tato teplá období v historii lidstva vysvětlit.

      P.S. Co se týče kriminality dle etnik, tak Trump je politicky nekorektní, ale co když má do značné míry pravdu ? Viz: http://newobserveronline.com/the-color-of-crime/

      Vymazat
    4. Detaily o Trumpově odmítání globálních klimatických změn nevím. Problém je ale v tom, jak je vidět z toho co píše Pefi, že to není tak jednoduché, jak nám tvrdí někteří Zelení. Problém často řeší amatéři a že je zneužíván lidmi kteří se na tom především pakují, pro příklad Al Gore. Anebo to řeší kontraproduktivně = viz řepka olejka. Pak se nemúžeme divit že se někteří pravicoví politici proti tomu staví.

      Vymazat
    5. Ad "Nedávno jsem viděla dokument Leonarda DiCapria a právě tam tahle chytrá hlava mluvila o tom, že globální oteplování neexistuje ..."

      A když Trumpa, který úspěšně dokončil vysokou školu, ironicky nazýváte "chytrá hlava" tak vám nevadí, že vámi oslavovaný DiCaprio nedokončil ani střední školu ?

      Obávám se, že nedostudovaný středoškolák DiCaprio nebude ve věci klimatu kvalifikovanou autoritou o nic víc, než vy nebo já. Já navíc aspoň trochu rozumím modelování systémů, zatímco kvalifikace DiCapria spočívá v tom, že mu to na plátně sluší. Navíc onen dokument stojí na (mírně řečeno) polopravdách:
      http://www.cnsnews.com/commentary/nicolas-loris/debunking-dicaprios-hype-filled-climate-change-documentary

      Vymazat
  13. Hillary nazvala bývalého vůdce KKK Roberta Byrda svým přítelem a mentorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Pouze chtěl zakázal imigraci muslimů, dokud se nevyřeší problém s ismálským terorismem,

    OdpovědětVymazat
  15. médii jsem myslel alternativní a mainstreamová.

    OdpovědětVymazat
  16. podívejte se na tuto stránku http://theybf.com/2016/11/09/election-2016-this-is-the-breakdown-of-how-americans-voted-by-race-gender-class-more

    OdpovědětVymazat
  17. A prosím zjistěte si něco o Dánsku.

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den. Tak jsem si přečetl tento blog o Trumpovi. V Americe jsem byl víckrát a poznal jsem ji jak odspodu (jako chudý cestovatel) tak i středu (jako pracovník pobočky americké firmy) a jako člověk který čte a baví se s rozumnými pragmatickými Američany. Jsem šokován, jak může člověk, který má zkušenosti jak z USA, tak z české republiky, mít takto jednostranný pohled na politiku a na Trumpa. A jak může takto zblbnout děti. Podle textu i fotek, kdybych o tom něco nevěděl myslel bych, že Trump žere malé děti a pokud ne, tak už roztápí plynové kotle pro Židy. Bohužel opak je pravdou, z Evropy se dnes vystěhovávají Židé právě kvůli politice otevřené Muslimům, podobné jako to předváděl pan Obama s Hillary. Zdá se mi, že jste příliš podlehli jednostrannosti tisku či Vašeho okolí.
    Nechápu podivný názor Penceho na evoluci. Ale ještě víc nechápu, že jako matka podporujete zabíjení zdravých embryí (neřeším teď případy vrozených nemocí). Víte, že Vaše nekritická obhajoba potratů je stejný fanatismus jako "evoluce" u Pence? Totéž je, když ISIL považuje za správné zabít Vaše "nevěřící" dítě. Je to stejná hloupost jako u potratů. Co se týká Trumpových excesů, neříkám, že je vše v pořádku, ale přeháníte to. Nemyslím, že by někdo v USA dnes chtěl zakázat černochům chodit do škol s bílými, pokud se chovají slušně. Hodně z těch věcí Trump pronesl v afektu. Každý normální chlap v české republice plácne někdy kamarádku po zadku a ta to chápe. Naopak Amerika dnes trpí tím, že pochválit ženě oblečení, nechtěně se na ni nalepit ve výtahu je důvod k žalobě. Černoši jsou lidé jako ostatní ale přibližně polovina vražd v USA jsou vraždy černochů mezi sebou, to si Trump nevymylel, to je realita. Pokud to nevíte, projděte si o půlnoci některé ulice New Orleans nebo Detroitu. Pokud Vám vadí "zákaz" Islámu, vysvětlete mi proč Židé v Evropě dnes nemají strach z fašistů ale z Muslimů (pobavte se s Židy ve Francii), přečtěte si co píše o Afghánistánu paní Phyllis Chesler a zjistěte kdo byl Theo Van Gogh a kdo ho zabil. Nelegální imigrant pak musí počítat s tím, že ho vrátí domů i s tím jsem v USA počítal. A když už mluvíte o nenávisti tak mi vysvětlete, proč v Kalifornii na protest proti Trumpovu zvolení podpalovali auta, to není nenávist?! Pokud se Vám zdá zastaralý americký volební systém tak moderněji to bylo za komunistů, všichni museli zvolit "Hillary".

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně