Přeskočit na hlavní obsah

Newyorský maraton je největší na světě



Tak já nevím jak to mají ostatní, ale já vidím někde nějakej super recept a hned mám chuť si udělat to báječný jídlo, který na fotkách vůbec nezaprasí kuchyň. Vidím úžasnej doma upletenej svetr a hned bych se do něj pustila, protože v obchodech takovej prostě neseženu. Jdu se podívat na newyorskej maraton a říkám si sakra to je atmoška, už jenom kvůli ní se určitě příští rok přihlásím a  hned zejtra poběžím první trénink. No a pak se vrátim nohama na zem, jídlo možná zkusim uvařit, šála mi rozpletená leží na skříni už hodně dlouho, definitivně ji dokončím do půlky listopadu, do začátku prosince?  A na maraton? Na maraton se půjdu příští rok podívat zase jako divák, vždyť bych to nemohla fotit a navíc běhání absolutně nesnáším už od dvanáctiminutovek ve škole.

Včera byla první neděle v listopadu a jako pokaždý už od roku 1970 se běžel newyorskej maraton. Teda v roce 2012 se neběžel, byl zrušenej. Dva dny před startem byl tehdy maraton zrušenej kvůli Sandy, tý skvělý bouři, která zatopila moji práci a já musela být měsíc doma, sakra to jsem byla tehdy smutná.

Takže včera se ten náš maraton běžel po 46. Tak pár čísel na začátek, já vím, i když se o něm nepíše ve sportovní sekci českejch novin, přesto stojí zato. Newyorskej maraton s více než 50 000 běžci, kteří dokončí běh je největší maraton na světě. Letos dokončilo maraton nejvíc běžců v historii. NA startu stálo z 51 988 lidí a závod doběhlo 51 388, teda 98,8 procenta.  Přes 12 000 dobrovolníků na trati pomáhá běžcům z více než 120 zemí světa. Maraton je tak populární, že většina běžců se musí registrovat přes loterii, kde je pouze 15 procentní šance výhry. Teda za mě výhra toho, že můžu běžet přes 42 kiláků, žádná moc velká výhra není, ale to jsem já. Během maratonského týdne přijede do NYC 260 000 turistů. Podél trati stojí přes 1 milion diváků, ha počítejte do toho i nás s mini chlapíkem, Amíkem, a mojí mámou.



Maraton má úžasnou a jedinečnou atmosféru i pro okolo stojící diváky, jako jsme my. Na každým druhym rohu hraje nějaká kapela, aby rozpumpovala běžce a veselila nás čumily. Lidi dávají běžcům high five, dětem se to děsně líbí, mini chlapík byl loni i letos z highfive nadšenej, běžcům se děti taky líbí a jsou na ně fakticky jemní a někteří se i zastavují a běží přes silnici, jen, aby si mohli tlesknout s malým Brooklyňátkem. Běžcům pomáhají nejen organizovaní dobrovolníci, ale i lidi jen tak z ulice, kteří nakoupí hromady pomerančů, ketré podávají po kouskách na občerstvení.

Neuvěřitelní jsou postižení, když vidím tu lidskou vytrvalost a nevzdání se navzdory chybějícím nohám, pokaždý mi to nejen vžene slzy do očí, ale řeknu si, ať se děje co se děje to dáš i ty!


Newyorkej maraton není jenom o běžcích je i o lidech kolem a ta atmosféra vytvořená lidma, ze všech koutů světa, barev kůže, jazyků a náboženství fakt stojí za zážitek. Je to paráda. Škoda, že se lidi radši rvou než spojují.

P.S. moje fotky jsou z míle 3 a tedy z prvních 6 kilometrů, na konci to běžecký pole prej vypadá o něco hůř.
Handicapovaní jedou jako první

Winner_nyc_myrathon_2016
Ghirmay Ghebreslassie z Eritrea je ve 20 letech nejmladší vítěz NY maratonu, vítězný čas 2 hodiny, 7 minut a 51 sekund 
Vlna profi mužů

Mary_Keintany_ nyc_marathon_winner
Mary Keitany z Kenya, 34 vítězka žen, 2 hodiny, 24 minut a 26 sekund



Zpěvák na rohu

Čekající ulice



Jedna ze 4 velkých závodnických vln

Mini chlapík high five

Dobrovolníci 





Co dodat, tohle si myslí Brooklyn o Trumpovi
High five














Mini chlapík fandil i loni

A moc se mu to líbilo

Komentáře

  1. Jsem na tom stejně jako ty, vše mě nadchne, vše bych chtěla hned dělat a u máločeho vydržím :) ale ta atmosféra... Ta musí být boží! Krása, diky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rada, ze v tom nejsem sama :-D A atmosfera je fakt bozi, stoji to za videni!

      Vymazat
  2. Super fotky, musi to byt super...a co se tyce politiky, tak jak to tak sleduju, brooklyn uz to asi nezachrani od ty cerveny zaplavy :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, super to je...a ne Brookklyn to vazne nezachranil..uplne na pytel, desny a strasny v jednom..bohuzel jsme v tom ted celej svet..

      Vymazat
  3. Tak jako ty sportovní akce v Americe jsou prostě unikátní. Největší, nejlepší, ale taky nejdražší. Takže když jsme tam byli, tak jsme si došli jen na NHL a na UFC už pak nezbyly peníze. Respektive rozpočet. :) To si raději zjistím, kde sledovat Oktagon a tu stejnou show, jen v Českém podání, si pustím někde online. ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně