Přeskočit na hlavní obsah

Postřehy z koronavirové Ameriky

A lady on a bike with face mask in Brooklyn


Koronavirus a Amerika, sakra, kam se hrabe zbytek planety.


Prozatím zemřelo přes 142 000 Američanů z toho přes 26 000 lidí z New York City. 


Od minulého pondělí je New York City ve čtvrté a finální fázi znovuotevření. To znamená, že jsou otevřené restaurace a bary, jíst se ale smí jen venku, vnitřky jsou uzavřené na...až potom. Otevřeli se stadiony, ale bez účasti fanoušků. Původně se ve čtvrté fázi měla otevřít i muzea, to se odložilo na...až potom, stejně jako posilovny a bazény.


Škola v září začne hybridním stylem. Děti budou rotovat po jednom až třech dnech ve třídě, zbytek týdne bude výuka probíhat online. Také je prý máme začít trénovat, protože budou muset mít celý den roušky na obličeji. Rodiče mají do 7.srpna možnost zvolit si, zda chtějí pouze online vyučování nebo hybrid. Volíme hybrid s tím, že chlapík bude asi doma, pokud si totiž necháme hybrid, můžeme chlapíkovu výuku kdykoliv změnit na online. 


New York City má 1,1 milionu žáků, bohužel hodně z těchto dětí nemá internetový přístup. Ministerstvo školství se to snaží řešit, plány ale pokulhávají. Hodně dětí také závisí na školním jídle jako jedním z jediných teplých jídel, které denně dostanou, což se teď řeší tím, že školy vydávají jídla domů.


5,4 milionu Američanů ztratilo zdravotní pojištění tím, že přišli o práci. 


Podle telekonferečního hovoru s naším newyorským senátorem si přes 53 procent malých businesů v naší části Brooklynu nemůže dovolit zaplatit dlužné nájmy, tady nemluvíme o chudé části Brooklynu. Podle neziskovek a vzájemně si pomáhajících spolků se fronty na krabice s jídlem zvětšují.


A man with a face mask


23 milionu Američanů je ohroženou nájemní krizí a evikcí. 


Oranžovej je na sebe pyšnej, proknouznul kognitivním testem, o čemž už pár týdnů mluví. Ano, je to neuvěřitelný, ale vypadá to, že Trump ví, který je den a měsíc a prý se trefil i do roku. Mimochodem tenhle test se dává lidem, u kterých se tak nějak předpokládá, že na tom mozkově nejsou moc dobře.


30 až 40 milionu Američanů ztratilo práci.


Nákaza ve většině států stoupá.  Hádám, že teorie o horku zabíjejícím Covid je tak nějak vyvrácená, protože kdo nebyl v létě v Arizoně na poušti nebo na Floridě v mokřadech tak neví, co je teplo. Je prokázaný, že nošení roušek zamezuje infekci. Celoplošné nařízení nošení roušek, ale nějak vázne, prý se to ruší s osobní svobodou. Ta osobní svoboda, není v Americe nic novýho podle dobových fotek, se tu bojovalo stejně proti nošení roušek v době španělský chřipky a taky v době zavedení povinných pásů v autech. 


people with face masks


V New York City se nám podařilo zmírnit nakaženost, dokonce jsme tu měli minulý týden první den bez úmrtí na Covid 19, většina lidí roušky nosí v parcích, na pláži, na dětských hřištích, lidé se snaží se distancovat, ne vždy úspěšně, ale tak nějak se snažíme. Většina z nás je otřesená, prožít březen, duben a začátek května v New Yorku bylo jako z nějakého katastrofického filmu. Většina konverzací se stočí na: “pamatuješ na duben?” nebo “jo ty sirény, mi pořád nahánějí husí kůži.” 


Spolky pro vzájemnou pomoc pořád fungují a pořád pomáhají svým sousedům, vidět tohle vzepětí je neuvěřitelné.


Protesty Black Lives Matter se také konají denně, pokud by vás zajímalo víc, v Der Spiegel vyšel hodně dobrý článek, nevím, snad se na to podívají i česká média, ale podle toho, jak o těchto protestech zatím píší bych tomu až tak nevěřila. A ano, i my se protestů účastníme.





Komentáře

  1. Ahoj Aničko, čtu tě na facebooku furt a pod dlouhé době tě vidím na blogu. K tvým postřehům nemám co dodat, čtu je pořád a je to vlastně možná jediné napsané, čemu skutečně věřím, protože to prožíváš. Snad přijdou lepší dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se ti líbí moje postřehy a s blogem zase po dlouhé době začínám...taky doufám, že přijdou lepší dny.

      Vymazat
  2. Já ti moc děkuji za tvůj report z Ameriky. U nás si dost lidí už taky stěžuje na roušky, na kroky vlády, na to že celý koronavirus je jen nafouknutá bublina, atd. Stěžujeme si, ale vlastně jsme v pohodě, podpora státu dosud byla docela dobrá. Výuka od září zatím jasná není. Druhá vlna je tu. Je to jak píšeš, teorie že teplé počasí zničí koronavirus opravdu selhala :-(
    Tak ať to co nejlíp zvládneme - u nás i u vás :-) Měj se krásně, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, co sleduju z Čech mi to tam přijde dost ode zdi ke zdi, nejdřív všichni šijou roušky a teď je odmítají lidi nosit...u nás snad ještě neskončila ta první vlna..jasnýho toho taky moc není. A máš pravdu držme se!

      Vymazat
  3. Děkuji za zprávu z Ameriky. Držte se a hodně zdraví.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je vždycky fajn slyšet, že to někde vypadá trochu jinak, než ukazuje televize. My jsme byli v Americe vloni přes léto u sestry a taky jsem měla takový pocit, že televize všechno zveličuje. Jasně, opatření byla, ale zároveň nebylo nic omezené. A teď je to taky tak. Ségra nám navíc dala tipy a rady na cestování, protože jsme dva týdny strávili projížděním Texasu. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Covid a život v New Yorku

  “A u vás je všechno otevřený?” Tak tuhle otázku dostávám už hodně dlouho a moje odpověď je pořád stejná: “U nás nebylo všechno otevřený od loňskýho března.”   New York City má 8,5 mil obyvatel a hustota zalidnění je přes 38 000 na km2, ČR má přes 1é mil obyvatel a hustotu zalidnění asi 138 na km2. Od začátku pandemie tu na covid umřelo přes 29 000 lidí, většina z nich na jaře.    Začalo to tu hodně špatně. Úplný lockdown a jediný, co ve městě, který nikdy nespí, bylo slyšet bylo neustálý houkání sanitek. Jednu dobu tu umíralo kolem 1000 lidí denně. Nikde nebyly k dostání masky, čistící prostředky a JIPky byly narvaný k prasknutí.    New York City je s přes milionem studentů největší školní distrikt v USA. Hned v březnu se zavřely všechny školy a začala pouze online výuka, školy se neotevřely do konce školního roku. Na podzim nám tu dali na výběr, hybrid nebo jen online. Hybrid znamená, že dítě chodí do školy dvakrát, třikrát v týdnu, je ve třídě se šesti až deseti dalšíma dětma a nes

Jak jsem šila roušku

Tak jako jo, nevím co je se mnou, ale řeknu vám, že ušít tu roušku je kurva těžký. Rozhodla jsem se ušít roušku. Celé Čechy to zvládají a šijí po tisících, budí se ve mě vlastenecký pud no a taky nouze, protože ty čtyři roušky, co tu máme od malířů, tak ty taky nevydrží věčně. Šicí stroj mám koupený a naučit jsem se to chtěla vždycky a jak mi to máma ukazovala loni, tak vím, že je to brnkačka. Jsem za běsnícího drnčení stroje vyrostla. To dám !! Na youtube jsem si vytipovala návod. Mařenka říká, že to je úplně jednoduchý. Amík košili nepotřebuje, má tam stejně flek.  Jdu stříhat. Měla jsem si pustit youtube až do konce, Mařka se zapomněla zmínit, že potřebuju látku o jiným rozměru než říkala Pavla na Facebooku. Amík má košili velkou. Pouštím si k tomu HBO a řeknu vám, ta Kateřina Veliká, to je dobrá minisérie. Jdu hledat jinou youtuberku. Našla jsem Jitku, ta vypadá slibně. Podle tetování je cool, nebude se s rouškama mazat a cejtím to v kost

Bakhtapur aneb první dny v Nepálu

Bakhtapur Naše nepálský dobrodružství jsme měli fakticky skvěle vymyšlený. Neb plánování je naší silnou stránkou, jediný co jsme měli věděli, bylo to, že se chceme aklimatizovat v menším městě a ne se hned vrhnout do víru velkoměsta Kathmandu. A tak jsme si předplatili malej, ale podle průvodce a recenzí naprosto skvělej rodinej B&B ve městě Bakhtapur. Ubytování nám taky nabídlo vyzvednutí na letišti. V Kathmandu jsme přistáli navečer. Prošli jsme imigračním, dostali do pasu krásný víza a teď co. Někde tam venku měl stát někdo, kdo nás má dovízt do hotelu. Jen jsme prošli branou sesypala se na nás hromada lidí. "Ne, my víme, kam jdeme. Děkujem, nechcem." Snažíme se oba vystupovat děsně sebevědomě, ale netušíme. Konečně Amík spatřil v davu toho někoho. Pán mává cedulí. Paráda. Vzládli jsme to. Sedíme v dodávce, jedem...někam. Občas se ze tmy vynoří auto, cyklista, motorka, jinak tma. "Hele, myslíš si, že nás vezou do toho našeho hotelu viď?" Napůl žertovně